Gorniške vasi

           Obiščite spletno stran Gorniške vasi Dovje-Mojstrana na povezavi                                   http://visitmojstrana.si/sl

https://gorniskevasi.pzs.si          https://www.bergsteigerdoerfer.org

V družino Gorniških vasi ( Bergsteigerdӧrfer©) sprejeta 37. članica -Krajevna skupnost Dovje-Mojstrana

V soboto 26.08.2023 je bila pri Aljaževem domu v Vratih z mogočno kuliso Severne stene Triglava v ozadju, lepa slovesnost v okviru katere je v družino Gorniških vasi (Bergsteigerdorfer) kot 37. članica in tretja v Sloveniji  vstopila Krajevna skupnost Dovje-Mojstrana.

Med govorniki so bili županja občine Kranjska Gora Henrika Zupan; predstavnica Ministrstva za naravne vire in prostor ter vodja delegacije Republike Slovenije Blanka Bartol; generalna sekretarka Alpske konvencije Alenka Smerkolj in podpredsednik Planinske zveze Slovenije. Vsi govorniki so poudarili pomen Alpske konvencije  in projekt Gorniških vasi kot praktičen primer uresničevanja njenih protokolov . Gorniške vasi so sicer projekt, ki ga je v letu 2017 lansirala avstrijska planinska zveza (ÖAV). Združuje kraje v Avstriji, Nemčiji, Južni Tirolski, Italiji , Sloveniji in Švici, ki so se odločili, da bodo razvijali gorništvo in z gorami povezane gorske športe , ki jih bodo obiskovalci izvajali na osnovi lastne moči, torej brez velike turistične infrastrukture (žičnic; adrenalinskih parkov; hotelskih kompleksov itd.)ob spoštovanju naravnega okolja in navad ter običajev lokalnih prebivalcev. Za lokalno prebivalstvo pa je to priložnost , da obiskovalcem ponudijo lokalne proizvode in povečajo prepoznavnost krajev s ponudbo lokalne kulinarike. Na nacionalni ravni projekt vodijo nacionalne planinske zveze, v Sloveniji je to Planinska zveza Slovenije.

Predstavnik mednarodnega odbora Gorniških vasi in nacionalni koordinator projekta za Slovenijo Miro Eržen je v svojem nagovoru izpostavil tudi solidarnost članic mreže Gorniških vasi , ki so jo izkazale ob nedavnih katastrofalnih poplavah v Slovenij, med katerimi je bila prizadeta tudi občina Luče. Ko bodo razmere dovoljevale bodo v to vas na odpravljanje posledic prišle tudi ekipe iz posameznih Gorniških vasi iz tujine.

Dogodek sta zaključila županja občine Kranjske gore in podpredsednik Planinske zveze Slovenije s slavnostnim podpisom deklaracije v kateri so zajete obveze Občine Kranjska Gora (oziroma Krajevne skupnosti Dovje-Mojstrana ter Planinske zveze Slovenije pri nadaljnjem izvajanju aktivnosti , ki bodo pripomogle k odpravi pomanjkljivosti in nadaljnjem razvoju Gorniške vasi Dovje-Mojstrana v duhu doseganja ciljev projekta.

                                                                                                           

(Foto Mišo Kozan)