Izletno pohodniški odsek

Vsako leto se odsek odpravi na Tradicionalni pohod v Prekmurje. V spomladanskem času se izvede dvodnevni izlet, udeležimo se srečanja z zamejskimi planinci, srečanja Gorenjskih planincev in Dneva slovenskih planincev. V okviru Aljaževih dni se konec avgusta odpravimo na tradicionalni Gustlnov pohod, obiščejo pa nas tudi naši planinski prijatelji iz Prekmurja v septembru. Leto ponavadi zaključimo še s skupnim izletom v tujino.

TRADICIONALNO SREČANJE S ČLANI PD MURSKA SOBOTA 24.-25.02.2024

Preživeli smo čudovito dvodnevno potepanje s prijatelji iz Prekmurja. Prvi dan smo si na Madžarskem ogledali znamenite in ohranjene bunkerje v vasici Lovászi, drugi dan pa imeli  tradicionalni pohod, letos od Bukovice do Strehovskih goric, na koncu pa še skupno druženje na ˝Hancovi domačiji ˝

DVODNEVNI IZLET V BRIXEN IN DOLOMITE 21.-22.10.2023

Prvi dan smo se zapeljali skozi karavanški predor, mimo Beljaka do glavnega naselja v Vzhodni Tirolski, do Lienza. Potem nas je pot vodila skozi Pustriško dolino in mimo izvira Drave do kraja Silliana  v Ausenvilgraten, kjer smo si ogledali spomeniško zaščito Wurzerhof   (edinstveni trojni mlin; žaga venecijanka, hišna kapela, pralnica in stara kuhinja za sušenje mesa; ter preureditev hleva v jedilnico in ročno kegljišče). Pot smo nadaljevali do srednjeveškega Brixena/Bressanone. Tu je bil že v srednjem veku sedež škofije, ki je imela v lasti tudi Bled z okolico. Škofje so zgradili katedralo, ki je bila večkrat predelana in mogočno palačo v renesančno-baročnem slogu. Sledila je vožnja proti glavnemu mestu Južne Tirolske Bolzanu/Bozen, kjer smo si ogledali mesto in se okrepčali. Prenočili smo v manjšem hotelu sredi vinogradov.

Naslednji  dan po makedonsko-slovenskem zajtrku pa se je začela naša dolomitska pravljica. Naš prvi cilj je bil slikovito jezero Carezza/Karersee, ki leži sredi gozdov pod gorsko skupino Latemar. Sledil je prehod preko prvega prelaza, Costalungo/Karerpass (1753m). Peljali smo se skozi večje športno središče Canazei,  po severnih obronkih Marmolade, najvišje dolomitske gore in se čez prelaz Fedaia (2057 m) spustili v Caprile. Vreme nam na žalost ni bilo naklonjeno, da bi videli vse lepote. Naslednji prelaz je bil Passo Giau (2236 m), kjer smo si s ceste občudovali dolomitske tritisočake. Daljši postanek pa smo imeli v Cortini D’Ampezzo, ki bo spet gostila zimske olimpijske igre v navezi z Milanom. Vračali smo se po dolini mlade Drave in se ustavili v mestecu Innichen/San Candido, kjer smo obiskali samostansko romansko cerkev, od koder so misijonarji pokristjanjevali naše prednike Karantance. Na koncu nas je čakala še vožnja mimo Lienza in Spittala do doma.

GUSTLNOV POHOD 2023 NA LUKNJO

Po uvodnem pozdravu in skupinskem slikanju smo se odpravili mimo klina do pod severne Triglavske stene in v jutranji senci nadaljevali do bivaka pod Luknjo 1450 m. Sledilo je okrepčilo in klepet ob prijetnih sončnih žarkih. Opazovali smo posledice suše tudi v visokogorju, saj je snežna odeja pod stenami zahodnega dela Triglavske stene povsem izginila, tudi vmesni studenci so se posušili in čakajo na prvo večje deževje. Sestopili smo po poti skozi Bukovlje.

                                                                           Tradicionalni pohod s prekmurskimi prijatelji 24.02.2023 – Prekmurje